Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Copii salvaţi prin muzică

Copii salvaţi prin muzică

Violonista moldoveancă din Elveţia – Patricia Kopatchinskaja – susţine alături de Fundaţia Terre des hommes şi ONG „Salvaţi Copiii” Moldova sistemul local de protecţie a copilului

În perioada 17 iulie – 5 septembrie 2009, în cadrul ediţiei a 53-a a „Festivalului internaţional de Muzică Menuhin” din Gstaad, Elveţia, Terre des hommes Lozanna lansează Campania „Muzică pentru copii”, avînd drept scop implicarea publicului elveţian în susţinerea eforturilor de protecţie a copiilor. Recunoscuta Ambasadoare a Bunăvoinţei a Fundaţiei Terre des hommes, violonista de talie internaţională, originară din Moldova – Patricia Kopatchinskaja susţine în campanie necesitatea investirii în sistemul local de protecţie a copiilor din ţara noastră.

Campania „Muzică pentru copii” începe cu vizita în Republica Moldova, în perioada 24 – 28 iunie 2009, a Patriciei Kopatchinskaja, însoţită de reprezentanţi ai Fundaţiei „Terre des hommes” Lozanna şi reprezentanţi ai Festivalului internaţional de Muzică Menuhin din Gstaad. 

Pentru Terre des hommes şi ONG „Salvaţi Copiii” Moldova, această vizită este un moment oportun de prezentare alături de Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Ministerul Administraţiei Publice Locale, UNICEF şi SDC a modelului local de protecţie a copilului implementat de 27 de Primării din Soroca, Ungheni şi satele din mun. Chişinău, a activităţilor realizate de copiii de aici şi de sensibilizare asupra importanţei dezvoltării şi investirii în protecţia copilului la nivel comunitar.

Reprezentanţa din R. Moldova a Fundaţiei elveţiene Terre des hommes Lozanna, începînd cu anul 2004 realizează proiecte de protecţie a copiilor victime ale neglijării parentale, abuzului, exploatării şi în risc de trafic. Împreună cu ONG „Salvaţi Copiii” Moldova şi în colaborare cu Ministerul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, în cadrul Proiectului FACT (Fii Ajutor Copiilor Ţării), Tdh susţine reforma sistemului de protecţie a copilului. Din anul 2005, alături de Consiliile Raionale Ungheni şi Soroca, şi Direcţia Municipală Chişinău pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Tdh şi SCM au creat un model de sistem local de protecţie a copilului bazat pe Consiliile Locale de Protecţie a Drepturilor Copilului. Cu eforturi comune, în colaborare au autorităţile locale, Tdh şi SCM promovează instituirea în cadrul CLPDC a Unităţii de Protecţie a Copilului, responsabilă de managementul de caz al copiilor din comunitate şi organizarea asistenţei acestora şi familiilor lor atît individual, cît şi în grup – cu copiii şi cu părinţii.

Modelul local de protecţie a copilului reprezintă un sistem de proximitate, care prevede intervenţii rapide şi la moment, realizate la nivel de comunitate şi avînd drept scop prevenirea înrăutăţirii situaţiei şi respectiv diminuarea necesităţii asistenţei specializate şi costisitoare la nivel de raion.

Terre des hommes, Direcţia Elveţiană pentru Cooperare şi Fundaţia Medicor în procesul de implementare al proiectului FACT au evaluat costul aplicării sistemului în comunitate la aproximativ 100 000 lei anual. Efectul muncii Unităţilor de Protecţie a Copilului este îmbunătăţirea frecvenţei şcolare, îmbunătăţirea relaţiei copil-părinte, îmbunătăţirea capacităţilor de comunicare interpersonală a copiilor, creşterea interesului părinţilor faţă de procesul educaţional non-violent al copiilor, crearea unei ambianţe adaptate pentru socializare, protejarea de abuzuri grave, etc.
Astăzi, aceste resurse constituie contribuţia aproape în întregime a Proiectului FACT, care îşi propune să dezvolte modelul în toată ţara.